Prostata

Karcinom prostate
Kronični prostatitis

Rak prostate  u tzv. početnom stadiju (koji je ograničen samo na ovu žlijezdu =  bez metastaza), dovoljno često se može relativno dobro tretirati metodama prirodne medicine.
Nakon 3-6 mjeseci često se relevantne vrijednosti (PSA tumorski marker, event. i drugi parametri) poboljšaju, često i normaliziraju. No sa tretmanima se nastavlja i dalje ali sa smanjenim intenzitetom.
Sveukupno vrijeme tretmana karcinoma prostate prirodnom medicinom je ca 1-2 godine.
Tretman u vlastitoj izvedi mora biti u  početku vrlo intenzivan (ca 3-4 mjeseca) i često je vrlo efikasan. U redovitim razmacima konrolira se napredak tretmana (mikroskopija vitalne krvi). 
Ukoliko ne dolazi do dovoljno dobrog napretka potrebno je primjeniti i snažnije metode prirodne medicine. 
Najprimjerenija metoda je lokalna hipertermija prostate. 

Ukratko: 
Lokalna hipertermija prostate: tretman je bezbolan,  najčešće se preporuča 2 lokalne hipertermije prostate tijekom 1 tjedna (npr. ponedjeljak i četvrtak), bez ili uz male nuspojave, doprinosi oporavku i očuvanju prostate.
Jednom dijelu pacijenata preporuča se ponavljanje ovog postupka još jednom nakon 6 mjeseci.
Tijekom 25 godina iskustva St. Georg klinike s lokalnom hipertermijom prostate potvrdjeno je da ovako tretirana prostata ne metastazira (oko 1-5%).
Volumen prostate se smanji, stoga se svi simptomi uzrokovani povećanim volumenom se povlače, 
PSA tumorski marker dolazi “na normalu”. 

U težim oblicima raka prostate primjenjuje se i hormonalna terapija – konvencionalni hormonalni blokeri i hormonalni blokeri iz fitoterapije.

Preporuka dr. med. Wolf, dr. med. Douwes: idealno je ne vršiti biopsiju jer nakon biopsije (relativno) često dolazi do (relativno brzog) metastaziranja. 
Ovo je, naravno, pojednostavljena izjava i sve odluke i preporuke su uvijek individualizirane.

Svi muškarci koji razmišljaju o klasičnom (radioaktivnom) zračenju prostate molim da se prije toga posavjetuju s muškarcem koji je takav tretman prošao.