Laboratorijski test urina na teške metale

Pohranjivanje i izlučivanje teških metala poseban je izazov za naš organizam.
Zbog iznimne toksičnosti teških metala (živa iz amalgamskih plombi, cjepiva, namirnica, olovo iz starih vodovodnih cijevi, kadmij i drugo iz ispušnih plinova tvornica, toplana i automobila) tijelo pohranjuje u obliku stabilnih organskih spojeva, ponajviše u vezivnom tkivu i u kostima. 

Zbog toga svi testovi na teške metale iz krvi i urina daju podatke samo o trenutno u krvi cirkulirajućim teškim metalima. 
Najvjerojatnije se ne radi o akutnoj toksikaciji već o pokušaju tijela da tu mobiliziranu količinu teških metala izluči u nekom obliku.
Tada se teški metali mogu pronaći i dokazati u kosi i noktima, eventualno u urinu ili krvi.
Postojanje teških metala npr. u kosi pokazuje i dokazuje da je sposobnost izlučivanja teških metala očuvana, ali ne govori ništa o eventualno pohranjenim količinama teških metala negdje u tijelu.

Pravi uvid u postojeću toksikaciju teškim metalima moguće je dobiti isključivo nakon tzv. mobilizacije s kelatom. Kelat je aminokiselina koja mobilizira i veže teške metale i čini ih izlučivim kroz urin. Količine teških metala izlučene nakon mobilizacije višestruko su veće (ukoliko postoje) od količina koje može pronaći/dokazati bilo koja druga metoda testiranja.
Toksikacija teškim metalima asociirana je s raznim stanjima “rezistentnih” umora i depresija bez “stvarnih” uzroka, raznih poremećaja i oboljenja nervnog sustava, patogene crijevne flore, hormonalnih debalansa kod mladih žena (dio teških metala djeluju kao xenoestrogeni!), karcinoma i leukemija, kroničnih upala i mnogih drugih poremećaja.

U praksi se koristi svega nekoliko kelata (EDTA, DMPS, ZnDTPA) koji se primjenjuj isključivo intravenski.

Kelat  EDTA je, osim za odstranjivanje jednog dijela teških metala, dodatno vrlo pouzdan u  odstranjivanju kalcifikata (plaque na žilama pod imenom aterioskleroza i proširene vene, “popucane kapilare”, kalcifikati na tetivama, jedan dio bubrežnih kamenaca).
Za odrasle osobe koje žele odstraniti ateriosklerozu, venosklerozu, popucane kapilare,   odstraniti gotovo sve krvožilne probleme tipične za dijabetičare i slično, to je u 85-95% slučajeva vrlo uspješno moguće i to isključivo uz pomoć intravenske primjene EDTA kelata u kombinaciji s par vitamina i minerala.
U navedenmom smislu, za odrasle osobe, EDTA kelat u obliku kapsula ili čepića jednostavno ne daje rezultate.

Svaki od kelata ima specifičnu sposobnost vezanja jednog dijela teških metala.
Jedini kelat koji se koristi oralno u obliku kapsula je DMSA. 
Primjeren je za izlučivanje samo jednog dijela teških metala. 

Kod male djece mogu se primjeniti EDTA čepići i/ili kapsule.
(teški oblici neurodermitisa, ekcema, astme i slično, razni oblici neurološkh poremećaja)

Teški metali mogu se, naravno, izlučiti i ciljanim biljnim i mineralnim pripravcima i relativno dugačkim detox kurama. To u svakom slučaju ima smisla za svaku zainteresiranu osobu. No kod osoba kod kojih su problemi već jako izraženi, ovaj blagi način više nije dovoljno učinkovit.
Za svaku osobu se individualno predlaže jedan od primjerenih postupaka.